Ställtid!!

Bodil Jönssons bok tankar om tid pratar hon mycket om ”ställtid” och för mig har det varit en viktig ingrediens när jag går från ett jobb till ett annat eller att verkligen hålla igen så det böljar ……..alltså livet !!

Bråttom är ett bra ord men kanske ett ord som vi idag blandar ihop med stressad. Idag har nästan ingen bråttom, men alla är stressade. För mig är det en otroligt stor skillnad på att ha bråttom och vara stressad, för när vi har bråttom får vi just den ställtid som vi behöver ……… vi ökar tempot för att hinna men drar ner på det för att sedan återhämta oss…….. det böljar.

Här kommer ett exempel och en jämförelse. 

Jag har bråttom för jag är sen och måste hinna med bussen till jobbet…..jag springer allt vad jag kan och pulsen är i topp ….. men jag hann!! Väl sittandes på bussen sätter jag mig och andas och slappnar av

Samma scenario, men jag är stressad och har stressat hela morgonen för att hinna med bussen …… jag springer allt vad jag kan och hinner med bussen ….och sätter mig ner och tankarna rusar hur jag ska hinna allt jag ska göra idag på jobbet …. och när går bussen till min träning i kväll….. och orkar jag verkligen det…. skit jag borde ju handla  också…………

Här finns inget böljande, ingen andning och ställtid och inget lugn och här far både kroppen och knoppen illa.

När istället så får bi backa tillbaka och verkligen ta vara på att vi själva kan styra över hur vi vill känna och må. Om du tar 10 djupa andetag så programmeras kroppen om att känna lugn i stället för att vara stressad. I varje utandning så slappnar kroppen av. När jag  tar 10 djupa andetag så brukar jag känna vid mitt femte …….skit vilken tid det tar …..och då sluta …..men……..jag har då blivit medveten om hur jag mår och då kan jag också påverka det själv.

Tänker på ett visdomsord som min pappa sa när han skulle jobba åtta timmar i skogen i början av säsongen när hans kropp inte var tränad för det

” Viiil innan du blir trött så örk du jobba längre !

Publicerat av

karinsandin

"Karin är en modig och fängslande entreprenör som inspirerar och berör med sin smittsamma glädje och har den gnista som världen behöver."

2 reaktioner till “Ställtid!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s