Vad hände med plikten ?

 

 

Vi hade för en tid sen en föreläsning Du-ett varumärke! För mig är det vi arbetar med alltså Personliga varumärken så starkt förknippat med livskvalitet´. 

Om du själv är medveten om dina styrkor och även får din professionella omgivning att berätta vad du är bra på och dessutom får det presenterat i ord, ja då höjs oddsen klart att du själv tar tag i din situation. Både när det gäller att verkligen göra rätt saker på jobbet, utvecklas och verkligen få vara du, när du är som bäst. Medvetna val och eget ansvar blir naturligt.

Kontentan blir att det är kul på jobbet vilket gör att du presterar mer och behöver ”slita” mindre samtidigt som du får mer gjort. En ekvation som för alla borde vara en självklarhet, men som alla gånger vi har pratat om att just ha kul så får vi en kommentar att det går ju inte bara att tänka på det sättet för så ser det inte ut i verkligheten.

Just den här dagen när vi hade vår föreläsning och när vi riktigt laddade på med passion i jobbet och att ha kul så räcker en man upp handen och säger:

Nu kan jag inte hålla mig längre för vi kan väl inte ha kul hela tiden heller! Vad hände med plikten?

Han får några undrande blickar på sig från sina medarbetare och de frågar hur han tänker. Han svarar att tänk er städerskan, inte kan ju hon ha kul utan hon gör ju det för att hon måste. Då kommer en så härlig kommentar från en annan medarbetare att hon kanske visst älskar sitt jobb och att det är vi som ser på städerskan och det hon gör som något nödvändigt ont som påverkar hur hon känner sig på jobbet och på sikt hur ho gör sitt jobb. Vi är så fast i gamla myter vad som är kul eller inte kul och bra eller mindre bra i våra jobb, när sanningen är att alla jobb är precis lika viktiga och inget företag är starkare än sin svagaste länk.

Jag leker med tanken, för tänk om vi i ett företag skulle satsa på att ta reda på alla lokalvårdares professionella rykten och varumärken. Vilket lyft det skulle göra inte bara för det yrket utan för hela företaget. Jag tror det skulle ge så mycket mer ringar på vattnet och höja effektiviteten och livskvalitén mycket mer än om man tar reda på företagsledningens professionella rykte och varumärke. Hur skulle det bli om man tog båda grupperna och höjde från båda håll? En spännande sammanhållning och förståelse och respekt för varandras yrken som skulle sprida en stolthet och samhörighet och vilja att prestera mot visionen på sina egna sätt.

Publicerat av

karinsandin

"Karin är en modig och fängslande entreprenör som inspirerar och berör med sin smittsamma glädje och har den gnista som världen behöver."

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s