Lyssna !

Igår var jag på en frukostföreläsning med Bengt Renander. När jag anmälde mig så visste jag inte riktigt vem han var, men när jag ska gå in ser jag att jag har läst hans tre första böcker om kreativitet. Han ska prata om att lyssna och börjar med den enklaste övning där vi ska presentera oss för 4 personer. Jag gör det gladeligen och är inte med på meningen med övningen. Den är naturligtvis att vi ska kunna upprepade alla fyras namn efteråt. När vi inte ens kan det så kan vi också börja fundera hur bra vi är på att lyssna och hur närvarande vi är när vi lyssnar på någon annan.

Ofta är vi så inne i våra tankar och egna föreställningar så vi hör inte vad den andra personen eller ännu värre de andra personerna på ett möte säger. Kanske det är en viktig orsak varför så många möten på våra arbetsplatser inte blir möten i dess riktiga mening, utan bara tidsfördriv som ingen vill fördriva sin dyrbara tid med. Alla har mycket viktigare saker och arbetsuppgifter att göra.  

Bengts föreläsning om att vi också är dåliga att lyssna på oss själva, och att det är en förutsättning att först göra det för att ha en chans att kunna lyssna på andra gav också många frågor som jag har ett svar.

När vi jobbar i företag och organisationer med Du-ett varumärke är det dels det gamla som ibland blir ett hinder. Vi tror inte att något så enkelt och naturligt som att ta reda på hur jag uppfattas för att sedan själv kunna utgå ifrån det nuläget för att egentligen skapa det jobb och liv jag vill ha riktigt funkar. Vi är matade att det ska vara svårt invecklat tungt och att någon annan ska göra det åt oss. Vi vill gärna  ha det gamla att luta oss mot så vi känner i gen oss och blir trygga. Skönt det här känner jag igen ………. Det här har jag gjort förr….. Jag vet vad det är ……. Det gav inte något resultat….Men jag känner igen det och det är väl beprövat.

För att knyta an till Bengts föreläsning att lyssna så är det lite samma sak. Vi har glömt hur det är att lyssna till vad v egentligen vill och tycker för vi vill vara normala och då finns det ett visst mönster vi kan följa. Men som Bengt sa ingen av oss är normala utan vi är unika speciella personer med olika drömmar och mål.

Jag ser vårt arbete i företag när vi konkret tar reda på en persons professionella rykte som ett viktigt härligt steg i rätt riktning för att själv ta ansvar och göra medvetna val. Det kommer att förändra klimatet på arbetsplatsen och det kommer även att bidra till att fler människor tar mod till sig och lyssnar till sig själv och handlar därefter.

Nu när jag håller på att skriva på vår nya bok så försöker jag hitta vad de som väljer att arbeta med oss har gemensamt. Så när jag har det klart så kanske jag också har nyckeln till hur vi ska marknadsföra vårt fantastiska tankesätt och konkreta verktyg för att få fler att göra på ett nytt sätt som ger resultat och som kan förändra svenskt arbetsliv. Det kan låta kaxigt men vi ser det som händer när vi får reda på hur vi uppfattas av vår professionella omgivning.  Kan vi dessutom lägga till närvaro och att vi börjar lyssna, ja då kan jag garantera att livskvalité= effektivitet på ett enkelt och naturligt sätt som ger energi.

Publicerat av

karinsandin

"Karin är en modig och fängslande entreprenör som inspirerar och berör med sin smittsamma glädje och har den gnista som världen behöver."

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s