Employees First Customers Second

 

Det är härligt och helt underbart när jag upptäcker under mitt läsande av boken” Employees first Customers second”, att jag har tänkt och tänker så i mitt arbete och som företagare. Författaren Vineet Nayar arbetade och vände ett stort internationellt företag som var på väg utför. Med sitt tankesätt fick han inte bara  de anställda att må bättre utan hela företaget att gå bättre. Här blir devisen må bra = gå bra en verklig sanning. Han var modig och tänkte nytt och enkelt och fick de anställda att sluta tänka på hur det hade varit och ta ett avstamp mot framtiden och vad de ville göra. Konstruktivt beteende ger alltid energi framåt. Speciellt satsade han på de som arbetade i företagets ”value zone” på olika sätt. Summan av allt är att kunderna blir vinnare och känner att starkare förtroende till företaget.

 Här ser jag ett spännande sätt att tänka som inte är nytt men som ingen ändå vågar göra. Vilka är det som får mest utbildning och kurser och personlig utveckling på våra företag. Jo ledningen och de som är högst upp i hierarkin. Jag som själv älskar att gå kurser kan se att det ibland inte uppskattas och tas emot på det sätt som jag tycker är helt självklart. Självklart är det viktigt att ledningen är med men tänk så otroligt häftigt om det fanns ett företag som tänkte tvärt om och som funderade vilka av personalen är i företagets värdezoner.  Vad skulle hända om de skulle bli boostade och få mer bekräftelse, känna samhörighet och förtroende till sig själv och företaget. Massor tror jag och det är även så han tänker i boken.

När jag drev Rutiga Dukens Café så blev vi snabbt medvetna var vår ”value zon” låg.  De som arbetade i kassan och var första mötet med kunden. Det helt avgörande att den som stod i kassan mådde bra, kände glädje och var bekräftad.  För oss betydde det att den som jobbade i kassan arbetade färre timmar med samma lön. Att man känner sig bekräftad och ”höra till” såg vi också som ett värde för att våra anställda skulle få ut den potential som de hade. Vi hade helt fantastiskt personal som alla var så olika men de fick utifrån sig själva bidra och de var jättestolta att arbeta på Rutiga Duken. Det var just det som gjorde skillnaden.

Jag tror att vi alla vill bidra men det är viktigt att vi själva får funder på hur och varför för att kraften i VILL  ska komma fram och växa och bli något som vi släpper fram på våra företag i framtiden. I vill finns en handlingskraft som är nödvändig och som omvandlar idéer till handling och eget ansvar .I vill finns också glädje och energi så vi alla bidrar precis utifrån där vi är bäst. Då har vi tre vinnare och för att vinna kunder i framtiden så är det en fantastisk framgångsfaktor.

Publicerat av

karinsandin

"Karin är en modig och fängslande entreprenör som inspirerar och berör med sin smittsamma glädje och har den gnista som världen behöver."

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s