Lösningar får man inte de tar man……

I fredags var jag på mycket bra föreläsningar ett om vem som tar vilka beslut på vilken nivå av komplexitet i en organisation. Hur man kan mäta det så att rätt person hamnar på rätt plats. Sen var jag också på en spännande diskussion om kultur. Vad kultur är och när det skapas och hur det skapas…………..

 

Jag fick också veta att upp till 50% av medarbetarnas kapacitet inte utnyttjas till fullo vilken är en stor förlust för både företagen och individerna. Det här tror jag också skapar ett företags kultur, för mår man inte bra så blir kulturen där efter. För företagets kultur är inget som bara finns utan det är människor som skapar den och det skapas i en liten grupp som sedan växer.

Egentligen borde det här vara enkelt att rätta till för allt handlar om människor. För om jag som individ är medveten om min kraft och potential så vet jag också själv hur  jag på bästa sätt kan och  vill bidra till företaget eller organisationen. Jag tror inte det längre går att göra komplexa system eller tester som ska bestämma hur det är. Det kanske gick förut när allt förändrades i sakta mak och vi inte själva trodde att vi kunde förändra vår situation. Men idag förändras allt hela tiden och vi behöver leda oss själva på ett helt annat sätt för att hänga med och framförallt se möjligheterna i förändringen.

Idag tror jag, och vill tro att bara vi som personer blir bekräftade och får möjlighet att själva bestämma hur vi vill bidra och vad vi behöver för att göra det på bästa sätt, kommer att bidra till att företagen och organisationerna blir effektiva och lönsamma. Framförallt att vi som jobbar mår bättre och har kul när vi arbetar.

Vi har så mycket kraft inom oss som inte utnyttjas men då behöver vi också ta steg att göra saker på nya sätt. Idag verkar mycket vara upp och nervänt och ingen tycker egentligen att det fungerar bra så ska vi få andra resultat så är det smart att testa nya sätt.

Och det handlar som vanligt att börja med sig själv och stå upp för det man tycker är rätt och kanske ska vi lägga fokus på det som fungerar och verkligen göra mer av det. Där finns effektiviteten, ambitionen och glädjen som ger oss en stark känsla som leder till handling.

Nu kanske ni säger att det här går inte men då säger jag som Kjell Enhage om det skulle gå hur skulle du göra då?

 Jag har en lösning ……………Gissa vilken? 

 

Publicerat av

karinsandin

"Karin är en modig och fängslande entreprenör som inspirerar och berör med sin smittsamma glädje och har den gnista som världen behöver."

2 reaktioner till “Lösningar får man inte de tar man……

 1. Hej Karin, intressanta tankar om människor i organisationer om företagskultur. Vad är egentligen en företagskultur?, naturligtvis som det du säger en addering av de människor som finns i organisationen och deras samlade attityd, passion och välbefinnande, ja i vart fall ungefär som du uttrycker dig. Hur mycket gör vi idag åt detta, hur påverkar vi det? Vad händer när företag går samman? Här finns ett stort tomrum, ett mörkertal där det finns mycket att göra.Och som du säger hur får vi ”tag i var och ens inre styrka och kraft”?

  ”Kultur”, enligt Wikipedia – ”Odling är socialt överförda levnadsmönster”.

  Hur och när och på vilket sätt överför vi levnadsmönster i ett företag? hur hanterar vi olikheter inom företaget, vem är bäst/sämst eller är olikheter tillgången? hur förhåller vi oss i allmänhet till detta? Vad skulle hända om vi börja prata om detta inom företagen?

  Det är här ju ett viktigt ämne, som säkert många har synpunkter om och kring.

  Din lösning…. jag tror jag kan gissa? en intressant tanke och lösning…. Skulle vilja pröva…

  1. Tack for dina kloka tankar. Ja jag tror det viktigaste är att vi inte bara pratar om det utan verkligen sätter igång och gör något. Jag tror det finns så mycket kraft som vi försummar så nu är det dags att ta fram den och förändra till det bättre :))) Spännande att du vill prova minlösning. Vi tar en kaffe och funderar vidare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s