Kaxigt om Jante..Varför ..och Möjligheter på nya sätt!

bild[5]Idag förmiddags satt jag på vetekatten och härarbetade helt ovetandes om att det bord jag satt vid brukar bli reserverat kl 10.00 för precis på min plats kommer det då professor som ska fika.

Det var två otroligt trevliga herrar som fnissandes berättade det för mig och undrade hur det skulle gå idag när klockan var 0955 och ingen hade satt ut skylten reserverat.

Vi fortsatte prata och jag berättade med glimten i ögat att jag verkligen skulle vilja forska eller bli professor för det skulle kännas bra. Vår lilla pratstund fortsatte och han berättade att hans golfkompisar var mycket belevade och belästa ..men inte var de klokare än vanligt folk – Nej ibland var det så smalt fokus på det de tänkte så han undrade om det inte fanns plats för sunt förnuft. Jag skrattade och berättade att en av de finaste komplimangerna som jag fått var av en mycket beläst och duktig beteendevetare som när vi samtalade och diskuterade sa…….

” Det är så kul att diskutera med dig Karin för jag har läst och studerat så mycket och har kommit hit, och du har gått livets skola och kommit lika långt fast på ett annat sätt och här kan vi berika varandra”bild[4]

Äntligen kan vi idag se kunskap och erfarenhet som något annat än poäng, diplom, kurser, och CV…………..MEN fortfarande är det det enda vi konkret kan beskriva och sätta ord på. Det är också det som vi blir bedömda och utsållade med för att vi inte vet att det går att göra på ett annat sätt.

Jag och Per Frykman har arbetat med ”Ditt professionella rykte” i över 5 år och det är precis det ”andra” som avgör  som vi trovärdigt sätter ord på. Det både öppnar möjligheter och får människor att växa till den potential de har idag.

Så min fundering är Varför jublar inte Sverige fullt ut !!!!!! Det går framåt men ack sååå sakta och varför sitter inte vi redan i TV soffan har ett helt gäng journalister som står på kö för att skriva om hur vi på ett annat sätt än det som inte fungerar kan göra så att det fungerar.

Felrekryteringarna kostar mellan 20-40 miljarder kronor per år och var tredje svensk vill byta jobb men har inte modet och kraften eller sitter fast i CV, titlar eller gamla valda sanningar.

IMG_5864-2Kanske är det så att JANTE står över allt annat och att det är lättare att göra som vi alltid har gjort för då får vi det vi alltid har fått och då blir det inte så farligt.

En liten provocerande blogg från mig  som själv har fått möjlighet att arbeta med det jag  älskar och  brinner för just för att jag vet hur mitt ”annat” konkret ser ut och kan förstärka det.

Jag vet att vi mår så bra av, och får så mycket kraft att se hur bra vi är och kliva fram för att ta eget ansvar och göra medvetna val i det här livet som är NU!!

Publicerat av

karinsandin

"Karin är en modig och fängslande entreprenör som inspirerar och berör med sin smittsamma glädje och har den gnista som världen behöver."

4 reaktioner till “Kaxigt om Jante..Varför ..och Möjligheter på nya sätt!

  1. Jantelagen tycker jag inte om! Visst, ska man inte vara kaxig eller divig av sej, ifall man har uppnått sina högsta drömmar, och befinna sej på toppen, anser jag också. men om man är duktig på det man håller på med, då bör och ska man vara stolt över det och vara glad över att man är duktig på det man håller på med, samt att man bör och ska stå upp för det med. /MVH, Claes Ekstrand

    1. Tack för din kommentar Claes. Håller med! Visst skulle det vara bra om vi var stoltare när vi verkligen gör ett bra jobb. Jag pratade med en svensk tjej som jobbar i Japan, och hon sa att en av de största skillnaderna på svenska och japaner i arbetslivet är att de är så stolta över de jobb de gör oavsett vad det är. Fram för att få vara stolt ta fram sin potential och kliva fram och ha kul… Tycker jag 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s